Nieuwsbericht Zuidlaardermarkt zo sterk als een paard!

Gepubliceerd op: 19 oktober 2017

Het zit er weer op. De 817e Zuidlaardermarkt. Niet alleen folklore, maar ook een belangrijke economische activiteit voor de regio.

Net na middernacht kwamen de grote paardentransporten Zuidlaren binnenrijden. Alle dieren werden door de dierenartsen geïnspecteerd voordat ze het marktterrein mochten betreden. Was dat terrein vorig jaar al verplaatst zodat de dieren minder hinder van het kermislawaai hadden, dit jaar was het ook nog eens flink vergroot. Nadat ook de kleinere transporten hun weg via de dierenarts naar het marktterrein hadden gevonden, bleek dat in totaal 1754 paarden en 22 ezels waren aangeleverd. Dat is een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar (1253 en 12). De aanvoer is hiermee weer op het niveau van 2007. Volgens de handelaren waren zowel de kwaliteit van de paarden als de prijzen die werden betaald op niveau. Daarmee zou je voorzichtig kunnen stellen dat de crisis in de paardensector achter de rug is.

Een deel van de verkochte paarden verhuist naar het buitenland. Veruit het grootste deel van de export ging naar Duitsland. Er zijn dit jaar 212 dieren geëxporteerd. Dat waren 33 paarden en 179 pony's en veulens. Deze gingen naar de volgende landen:

- 187 naar Duitsland
- 10 naar Roemenië
- 12 naar België
- 2 naar Luxemburg
- 4 naar Engeland
- 1 naar Litouwen

Het dierenwelzijn rond de paardenmarkt van Zuidlaren wordt voor een belangrijk deel bewaakt door de NVWA (De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Samen met de organisatoren van de Zuidlaardermarkt is op basis van Europese regelgeving een protocol opgesteld dat dit jaar voor het eerst gehanteerd werd. Ondanks deze aangescherpte welzijnsnormen, zijn er geen paarden afgewezen voor de markt. Wel is er een transport van 32 paarden na controle door de NVWA op weg naar Zuidlaren teruggestuurd naar Duitsland omdat het niet aan de vereisten voldeed. Op de markt zelf noteerde de NVWA geen incidenten.

Ook de warenmarkt werd door deze instantie goedgekeurd ten aanzien van consumentenveiligheid. In totaal bestond de warenmarkt uit meer dan 400 kramen. Bij het krieken van de markt waren er zo'n 25 standhouders niet op komen dagen, maar daarvoor stonden er voldoende 'meelopers' in de rij. Uit deze standhouders maakt de marktmeester een selectie op basis van positie in de rij en hun koopwaar, zodat er een gevarieerd aanbod op de markt blijft bestaan.

Naast de paarden- en de warenmarkt bestaat de Zuidlaardermarkt uit een kermis en een heel programma met omlijstende activiteiten. De nieuwe locatie voor het vuurwerk viel erg in de smaak bij het massaal toegestroomde publiek. Twee attracties op de kermis bleken vrijdag niet tijdig hun veiligheidscertificaat te hebben verlengd, maar dat kon zaterdag gelukkig worden opgelost. Mede door het mooie weer was het voor de exploitanten en Zuidlaarder ondernemers een druk en geslaagd weekend. In de beroemde Nacht van Zuidlaren was het gezellig druk. De politie kon behalve een enkele ruzie en een tand door de lip geen bijzonderheden melden.

Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde Zuidlaardermarkt. Dit was slechts mogelijk door de prettige en constructieve samenwerking van tal van organisaties, instanties, hulpdiensten en heel veel vrijwilligers. Heel hartelijk dank daarvoor allemaal. We hebben deze dag druk geblogd via de website en de Facebookpagina van de gemeente en ook een beetje op Twitter. Lees het gerust nog eens na om terug te kijken op een geslaagde dag. Graag tot volgend jaar, op 16 oktober bij de 818e Zuidlaardermarkt!

Foto-impressie in de posts op de Facebookpagina van de gemeente Tynaarlo. Klik hier!

Deel deze pagina:

Voor deze functionaliteit heeft u javascript nodig

Contact

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de markt-/kermisbeheerder:
Jaap Mellema:
E-mail: Marktmeesters@tynaarlo.nl
Telefoon 0031(0)592-266 662

Routeplanner: de routeplanner
(naar: Marktstraat - 9471 AE Zuidlaren)

Website gemeente Tynaarlo:
www.tynaarlo.nl

Contact (English)              Kontakt (Deutsch)