Nieuwsbericht Liveblog Zuidlaardermarkt 2016

Gepubliceerd op: 17 oktober 2016

Update 16.45 uur || Paardenmarkt is leeg en de warenmarkt loopt ten einde

Een half uur na sluiting van de paardenhandel is het marktterrein nagenoeg leeg. De laatste zeven paarden wachten op hun transport. Marktmeester Mellema kijkt terug op een mooie dag. Goede aanvoercijfers, prima handel en een goeie stap op het gebied van dierenwelzijn. De warenmarkt duurt nog tot 17:00 uur. Daarna komen de schoonmakers van de gemeente. Zij maken alles weer spik en span. Je kunt het je morgen bijna niet voorstellen dat het in Zuidlaren weer zo'n groot feest is geweest.

Paardenmarktterrein bijna leeg
Het paardenmarktterrein is bijna leegAfval op de straat
En morgen is alles weer spik en span!

Update 16.00 uur || Nog altijd druk op de warenmarkt op de Zuidlaardermarkt

Het is nog altijd druk op de warenmarkt in Zuidlaren. Tijd om een rondje te lopen. Je kunt het haast niet bedenken of het is vandaag te koop. Sokken, sjaaltjes, snoep, klompen, gebakken vis, specerijen, kaas, schoenen... Meneer Wiefkers, vertegenwoordiger van de Centrale Vereniging Ambulante Handel is blij met de handel op de Zuidlaardermarkt. Het weer is goed en op het drukste moment van de dag kun je hier over de koppen lopen. Volgens hem is dat goed voor de handel, alhoewel marktkoopmannen niet snel uit zichzelf zeggen dat de verkoop goed gaat. Dat is vaak pas een week later, als de marktlui elkaar weer op de volgende markt treffen en over de Zuidlaardermarkt napraten. Volgens Wiefkers is en blijft de Zuidlaardermarkt echter één van de hoogtepunten van het jaar.

Warenmarkt Zuidlaardermarkt
Een blik op de warenmarkt vanuit het marktkantoor

Update 14.15 uur || Commandopost van de hulpverleningsdiensten

We zijn in de Commandopost, tegenover de Rabobank. Een grote vrachtwagen boordevol apparatuur, waar zes mensen geconcentreerd kijken naar beelden van de zes camera's die in het centrum hangen. Sinds maandag houden politie, brandweer, EHBO, gemeente en security ook op deze manier de mensenstromen in de gaten. Ze zijn hier tot vanavond in touw en staan voortdurend in contact met hun collega's in het veld. Er is net weer gebeld met verschillende weerstations: komt er onweer aan of blijft het bij een regenbui?

Commandowagen
Een kijkje in de commandopost

Tijdens de briefing wordt informatie uitgewisseld over de stand van zaken. Vanwege de drukte op de paardenmarkt zijn extra toegangen gemaakt voor het publiek en dat heeft goed geholpen. Het is inmiddels iets rustiger geworden, ook op de toegangswegen naar Zuidlaren. Iedereen is tevreden over het verloop van de Zuidlaardermarkt. Afgezien van enkele kleine incidenten is de sfeer in het centrum gemoedelijk. De kermis draait weer volop en de marktkooplieden doen goede zaken.

Update 13.30 uur || Persbijeenkomst: 1253 paarden en 12 ezels op de Zuidlaardermarkt

Het is druk op de Zuidlaardermarkt. Vele tienduizenden mensen brengen met het goede weer een bezoek aan de markt, die dit jaar in de herfstvakantie valt. Marktmeester Mellema is tevreden over de aanvoer van paarden en ezels. "Er staan 1253 paarden en 12 ezels op de markt. Ruim 100 paarden meer dan vorig jaar en het dubbele aantal ezels."

Burgemeester Thijsen vertelt dat de paardenhandel op de Zuidlaardermarkt na 816 jaar in zijn ogen nog altijd een toekomst heeft. "Maar de wereld verandert en we kunnen niet stil blijven staan. Daarom hebben we dit jaar flinke stappen gezet in het verder verbeteren van het dierenwelzijn. De belangrijkste is de verplaatsing en de omheining van het paardenmarktterrein."

Persbijeenkomst Zuidlaardermarkt
Burgemeester Marcel Thijsen tijdens de Zuidlaardermarkt


De maatregelen die de organisatie treft betalen zich uit, volgens dierenarts Dieter Zweers. "Er was veel meer rust voor de dieren. Het terrein ligt verder verwijderd van het lawaai van de kermis en tijdens de aanvoer was het terrein afgesloten voor het publiek. Door de compacte en besloten opzet was het beter beheersbaar en controleerbaar. Ook de verlichting met groene lampen zorgde vanochtend vroeg voor veel meer rust bij de dieren."

Burgemeester Thijsen hoopt dat deze verbeteringen ook een opening bieden om weer in gesprek te komen met de dierenwelzijnsorganisaties. "We zijn continu op zoek naar de balans tussen de belangen van de dieren, de handel en de bezoekers, waarbij het dierenwelzijn voorop staat. En iedereen kijkt daar vanuit zijn eigen kennis en expertise naar. Daarom moeten we met elkaar in gesprek blijven en elkaars standpunten respecteren."

De Zuidlaardernacht van maandag op dinsdag is rustig verlopen. De politie maakte melding van één geval van mishandeling en is nog op zoek naar de daders. Daarnaast hebben er nog enkele kleine incidenten plaatsgevonden. Één persoon is uit een kermisattractie geslingerd en één persoon kwam klem te zitten in een attractie. Daarnaast zijn er drie minderjarige jongeren per ambulance afgevoerd wegens overmatig alcoholgebruik. "Dat is een kwalijke zaak, zegt burgemeester Thijsen. Die jongeren kennen hun grenzen niet. Daarom hebben we ook het bureau Jeugdzorg ingeschakeld. Zij nemen contact op met deze jongeren en hun ouders."

Tot slot bedankt burgemeester Thijsen alle vrijwilligers, zonder wie er gewoonweg geen Zuidlaardermarkt zou zijn.

Update 10.30 uur || De paardenmarkt op volle sterkte

Om 10:00 uur zijn we terug op de paardenmarkt. Vanmorgen om half 5 was het er nog rustig, maar nu is het er zwart van paarden en mensen.  De indruk bestaat dat er veel paarden zijn aangevoerd, maar de cijfers horen we pas straks pas om 11:00 uur in de persconferentie. We spreken een handelaar uit Grijpskerk. Hij is met 39 paarden naar de markt gekomen en is er inmiddels tegen de 30 kwijt. 'We kopen ze in het voorjaar. Dan gaan ze de wei in. Daar worden ze ronder van. In het najaar zijn ze klaar voor de verkoop. We staan niet alleen op de Zuidlaardermarkt, maar onder andere ook in Roden en Hedel'. Wat hij van de nieuwe opstelling van de markt vindt? 'Het moet nog wel wennen. Het is op dit moment wel heel druk, zodat de mensen dicht achter de paarden langs moeten. Maar wel goed dat hier voor de jonge pony's een afdakje is gemaakt.'

Paarden op de markt
Paarden op de markt

Update 09.30 uur || Landbouwshow terug op de markt

Een landbouwbeurs, zoals het vroeger was, kunnen we het dit jaar nog niet noemen. Maar een landbouwshow met prachtige landbouwmachines is er wel op de markt dit jaar. Terug van weggeweest.

Toen na de Tweede Wereldoorlog landbouwmachines in zwang raakten, waren de organisatoren van de Zuidlaardermarkt bang dat de paardenhandel terug zou lopen. Daarom voegden ze in 1949 een landbouwbeurs aan de markt toe, in de hoop dat die mooie machines veel bekijks zouden krijgen. Later kreeg de landbouwbeurs een eigen status in de Prins Bernhardhoeve - op de markt bleef het ook wel druk zonder beurs. En toen was er geen PBH meer en dus ook geen beurs. Maar nu is hij terug op de markt: een show met de nieuwste machines.

Een paar verschillen zijn er wel met vroeger. 'Vroeger hadden die trekkers 15 pk, nu 120. Vroeger had je er eentje voor 1500 gulden, nu kosten ze 100.000 euro', vertellen twee bezoekers uit Twente, die de markt al 40 jaar bezoeken. 'Er staat hier wel voor 2 miljoen bij elkaar', zeggen de heren.

Landbouwshow
Bezoekers op de landbouwshow

 

Update 08.00 uur || Veel paarden naar het buitenland

Om 7.30 uur gingen de poorten van het exportkantoor open. De eerste paarden waren er toen ook al meteen, en van eigenaar gewisseld. Duits was er vanmorgen de voertaal, maar er lopen ook Bulgaren, Hongaren en Polen rond. Er moeten formulieren ingevuld worden en paardenpaspoorten getoond. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) controleert niet alleen de paarden, maar ook de trailers, of ze wel schoon genoeg zijn. Zodra alle controles achter de rug zijn, vertrekken de paarden met hun nieuwe bazen. Ieder jaar gaan er zo'n 100 transporten naar het buitenland, soms wel met 10 paarden.

Export zuidlaardermarkt
Een kijkje bij de Export om 07.30 uur

Update 07.00 uur || Warenmarkt in opbouw

4,6 kilometer marktkramen heeft de marktmeester ons beloofd, 600 meter meer dan vorig jaar. Daar is ruimte voor omdat de paardenmarkt is verplaatst. En marktkooplieden genoeg die graag een plekje op de Zuidlaardermarkt willen. Op dit moment is de markt nog in opbouw - straks om 11.00 uur is het spitsuur op de markt.

Let op: Zakkenrollers actief!
Op de markt komen we Marc Blanke, medewerker veiligheid bij de gemeente, tegen. Van hem horen we dat er zakkenrollers actief waren vannacht - en misschien nog zijn. U bent gewaarschuwd!

opbouw warenmarkt
Opbouw van de warenmarkt om 07.00 uur

Update 06.30 uur || Markt is geopend

Om 5 uur is het nog stilletjes onder de klok – om 2 minuten voor 6 komen ze uit alle hoeken, gaten en café's, om 1 minuut voor 6 draait de Harmonie Vries de brink op – om 6 uur precies telt burgemeester Thijsen samen met een stoet bezoekers van de nacht af tot de opening. De 816e Zuidlaardermarkt is officieel begonnen.

Update 05.00 uur || Een rondje over de paardenmarkt

Het is 05.00 uur, de handel gaat van start. Er is al een hoop werk verzet. We maken een rondje over de markt. Marktmeester Jaap Mellema staat er relaxed bij: 'het is heerlijk rustig.' Hoe komt dat? Zijn er minder paarden? 'Nee, omdat er tijdens de aanvoer alleen handelaren op het terrein mogen. Alle anderen mogen er straks om 05.00 uur pas op. Vorige jaren liep iedereen tijdens de aanvoer kriskras door elkaar.' Er staan dan ook hoge hekken om de paardenmarkt heen, met bewakers ervoor.

Ook de dierenarts spreken we. 'De paarden zien er goed uit, we hebben er tot nu toe twee geweigerd. Een met een abces onder het oog en één met bevangenheid.' De dierenarts vertelt: 'Vroeger moesten dierenartsen bij iedere markt de paarden controleren op besmettelijke ziektes. Droes bijvoorbeeld was heel gevaarlijk. Tegenwoordig gaat het meer om dierenwelzijn. Een paard dat te lijden heeft van de markt sturen we naar huis.' Die paarden gaan dan in één van de lege vrachtwagens weer terug naar de stal. De vrachtwagens rijden af en aan en halen steeds nieuwe paarden op. De eerste paarden kwamen al om 12.00 uur vannacht aan.

Handelaren waren er nog eerder. 'Gistermiddag al kwamen er 'lege' Duitsers aan,' vertelt Gertjan Timmer, assistent marktmeester en verantwoordelijk voor de export. Lege vrachtauto's waarin straks paarden mee naar huis gaan, bedoelt hij. Hij signaleerde ook al Fransen, Belgen en Bulgaren in het dorp.'

Ongetitelde afbeelding, 18-10-2016 05:10:52

Marktmeester Jaap Mellema, 04.30 uur

Update 03.00 uur || Tot nu toe rustige nacht

Poeh,  het is wel heel vroeg, de wekker op 02.00 uur. Een keer per jaar moet kunnen. Precies om 02.30 uur geparkeerd op exclusieve parkeerplaats bij het Sprookjeshof. 'Heel erg rustig hier vannacht', zeggen de beide bewaaksters. 'Dat was andere jaren wel eens anders.' Even later lopen we door de Millystraat naar ons kantoortje met uitzicht op de kermis, die in volle gang is. Hier is het een drukte van belang. Een beveiliger vertelt ons dat het tot nu toe een hele rustige nacht is, op enkele incidenten na. Iemand die echt te veel gedronken heeft en iemand die knel zat in een kermisattractie. Beiden zijn met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Het duurt nog 3 uur voordat de burgemeester hier de markt opent. Benieuwd wat er tot die tijd zich allemaal afspeelt op de Zuidlaardermarkt? Wij houden je op de hoogte!

Update maandag 17 oktober, 14:00 uur || Volg vannacht ons liveblog via www.tynaarlo.nl

Dit is een testbericht, vanaf 03:00 uur vannacht publiceren we hier ons liveblog met nieuws en wetenswaardigheden over de Zuidlaardermarkt.

Boertje Zuidlaardermarkt

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deel deze pagina:

Voor deze functionaliteit heeft u javascript nodig

Contact

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de markt-/kermisbeheerder:
Jaap Mellema:
E-mail: Marktmeesters@tynaarlo.nl
Telefoon 0031(0)592-266 662

Routeplanner: de routeplanner
(naar: Marktstraat - 9471 AE Zuidlaren)

Website gemeente Tynaarlo:
www.tynaarlo.nl

Contact (English)              Kontakt (Deutsch)